Ida Jia-Qi Zhang gjorde fem veckors VFU i Singapore. Hon slogs av det höga tempot och lärarnas engagemang.
Ida Jia-Qi Zhang går sjätte terminen på grundlärarprogrammet, årskurs 4–6, på Stockholms universitet.
Hur kom det sig att du gjorde din verksamhetsförlagda utbildning i Singapore?
– Vi på lärarutbildningen blir uppmuntrade att söka praktik utomlands. Det finns artiklar på webben och de håller informationsmöten.
– Jag har varit mycket i Kina och Japan och var intresserad av att resa mer i Asien. Jag hade också hört mycket gott om skolsystemet i Singapore och ville själv upptäcka hur det var. Stockholms universitet har ett samarbete med National Institute of Education i Singapore. Jag var den första lärarstudenten på Stockholms universitet som har gjort VFU i Singapore.
Var praktiserade du?
– Det var en stor, statlig skola för årskurserna 1–9.
Vad gjorde du?
– Jag var med i flera klasser från årskurs 3 till årskurs 6 och var både lärarassistent och hade egna lektioner.
I Singapore är det engelska som är första skolspråk, men eftersom jag pratar mandarin fick jag vara med på vissa modersmålslektioner och även undervisa några elever på mandarin.
Hur var det att göra VFU i Singapore?
– Det är ett helt annat utbildningssystem, väldigt annorlunda och mycket striktare än i Sverige. Jag var tillsammans med några lokala lärarstudenter. Vi gjorde exakt samma saker, men de hade mycket högre krav på sig från sitt universitet. De skulle undervisa dubbelt så många lektioner i skolan som jag. Deras betygskriterier var också allmänt högre än mina.
Vad tyckte du var största skillnaden mellan skolsystemen?
– Det är ett mycket snabbare tempo i Singapore. Hela skolan jobbar på samma sätt. Alla – både personal och elever – var väldigt engagerade och strukturerade. Dessutom hade alla elever många olika fritidsaktiviteter som anordnades av skolan, även på helgerna. Det kunde till exempel vara kinesisk dans, wushu eller musik. Så är det i alla skolor.
Vad har du för nytta av erfarenheten?
– Jag har fått många nya idéer och perspektiv på hur olika skolsystem fungerar. Jag har själv gått i skolan i Kina och i Sverige. Det är spännande att ha upplevt olika system.
Hur fick du platsen?
– Jag ansökte hos utbildningskoordinatorn vid institutionen för matematik och naturvetenskapsämnenas didaktik vid Stockholms universitet. Sedan skickade jag in betyg, ett personligt brev och ett rekommendationsbrev från min tidigare VFU. En månad senare fick jag veta att jag fått platsen.
Hur finansierades det?
– Förutom flygbiljetten, som jag fick låna pengar från CSN till, så betalade jag uppehället själv. Jag bodde på en internatskola som universitetet i Singapore anordnade. Det kostade omkring 9 000 kronor.
Har du något tips till andra som vill göra VFU utomlands?
– Det är viktigt att ta egna initiativ. Du måste driva på själv om det ska bli bra. Även om något moment verkar tråkigt, så kan det ge mycket. Att komma ur sin trygghetszon ger erfarenheter och får dig att tänka och analysera det du gör.
Text: Karin Björkman