… Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen som givit ut boken Ägodela – köp mindre få tillgång till mer.
1 Vad är bakgrunden till boken?
– Att minska konsumtionen och få tillgång till det man behöver med mindre belastning på miljön är en fråga som ligger i tiden. Boken visar på ett konkret sätt hur man som privatperson kan hantera de stora klimatutmaningar vi har och de utmaningar som hänger ihop med andra miljöproblem.
2 Är det den digitala utvecklingen som gör det enklare att dela varor och tjänster med varandra?
– Jo, det är en viktig orsak till att man nu lättare kan koppla ihop det man vill dela med människor i de kretsar som man tidigare inte har haft tillgång till. Men jag tror också att det hänger ihop med att många börjar bli lite pryltrötta, att man inte vill äga allting.
3 Vilka exempel tycker du är mest intressanta när det gäller att ägodela?
– Jättestora fenomen som airbnb är intressanta. Där man kan hyra någons bostad var som helst på jorden och också hyra ut sin egen. Sedan har vi ”food sharing” där man tar vara på mat som blivit över. Den delen är mindre känd och många kanske värjer sig mot att dela mat. Men jag tror att många kände så också för ett tag sedan med att hyra någons lägenhet.
4 I USA kan man erbjuda halva fredagspizzan genom att lägga ut den på nätet, står det i boken. Skulle du själv kunna tänka dig det?
– Jo, om det var under ordnade former. Det finns ett samhälleligt perspektiv kring ägodelande att det bygger på tillit. Första gången vi hyrde ut vår lägenhet var vi oroliga att det skulle försvinna saker men det fungerar hur bra som helst.
5 Hur går det med välfärden och tillväxten om hushållen minskar sin konsumtion?
– Jag vill nog vända på den frågan. Konsumtion och produktion är de stora orsakerna till varför vi har de miljöproblem som vi står inför i dag. Klarar vi inte av att hantera de problemen så har vi ingenting att bygga BNP och välfärd på i framtiden.
– Men det finns saker som behöver hanteras så att inte människor kommer i kläm. Det finns exempel från städer där hyresvärdar tar bort lägenheter från bostadsmarknaden för att kunna hyra ut på airbnb i stället. Det är så klart en negativ konsekvens för människor som behöver bostad att bo i permanent.
6 Hur ser du på skolans roll i att förmedla kunskaper om kollaborativ konsumtion, att vi delar på varor och tjänster?
– Skolan har en viktig uppgift till exempel i hem- och konsumentkunskap. Jag tänker att man kan få in aspekterna på många sätt. Maten är ju otroligt central när det gäller miljöpåverkan. Allt från produktion till hur man lagar maten, vad man gör med det som blir över eller med mat som håller på att bli dålig. Det finns ett stigma kring det här med att dela och låna som jag tror det är viktigt att man pratar om. Att visa att det leder till bra saker.
– All kollaborativ konsumtion behöver inte vara bra men det vi lägger in i begreppet ägodela är att det leder till en miljövinst.
7 Är du med i bilpool?
–Nej, vi har en bil men den är avställd alla månader utom på sommaren. Då har vi den på landet eftersom det är svårt att ta sig dit på annat sätt. I stan där vi bor tycker jag inte att vi behöver någon bil.
Björn Andersson