Som körledare och musiklärare känner jag till Folke Bohlin, kunnig forskare och kördirigent. Han har i den här boken samlat ett antal publicerade och tidigare ej publicerade artiklar om körrelaterade ämnen. Ett gemensamt tema är att det handlar om sångliga »begynnelser«. Som »När föddes den svenska romanssången?« »Hur började Orphei Drängars Caprice?« »Vilken var den första svenska operan?«
Boken är inte lättläst. Många av artiklarna kräver vana att läsa vetenskapliga uppsatser. Flera gånger la jag boken ifrån mig i ren frustration. Men jag plockade upp den igen! För jag var ju nyfiken på hur texten i Studentsången egentligen började när den skrevs, ska det heta »Sjungom studentens« eller »Sjung om …« Det är intressant att följa Bohlins resonemang kring detta (och jag fick en ny syn på vissa välkända rader i sången).
Väldigt spännande är kapitlet om sångspelet Die Beständige Argenia av Johann Valentin Meder, som uruppfördes 1680 i Tallinn. Vilka intriger som detta sångspel tycks ha väckt, bland kungar och biskopar!
Boken innehåller ett antal artiklar i körforskningens tjänst, som jag tror kan väcka nyfikenhet och vilja att läsa vidare. Själv gillar jag författarens inledande beskrivning av hur det musicerades i hans barndomshem. Fin tidsskildring och livfullt beskrivet! Det fastnade mer hos mig än de lärda uppsatserna om Skarabiskopen Brynolf eller 1800-talets manskörer.
Katarina Josephsson musiklärare