Förskolorna anställer fler, men majoriteten av de nyanställda saknar helt utbildning för arbete med barn. Skolverkets nya statistik visar också att knappt en av fem småbarnsgrupper klarar riktmärket på max 12 barn.
Statistiken om barn och personal i förskolan hösten 2015 visar att förskolorna hade drygt 500 fler förskollärare i höstas än året innan. Trots detta minskade andelen med förskollärarexamen med en procentenhet till 42 procent.
Det beror på att huvudmännen anställde ännu fler personer utan utbildningen.
– Det är bekymmersamt att det råder sådan brist på förskollärare. Huvudmännen har ett stort ansvar för att göra yrket så attraktivt att folk väljer att utbilda sig och så att man kan behålla de förskollärare man har, säger Magdalena Karlsson, undervisningsråd på Skolverket.
Nu saknar en fjärdedel av förskolepersonalen helt utbildning för arbete med barn. I kommunala förskolor är andelen outbildade 22 procent och i de fristående 37 procent.
I februari tog Skolverket fram riktmärken för barngruppernas storlek – 6–12 barn för ett–treåringarna och 9–15 barn för fyra–femåringarna.
Riktmärkerna är inte juridiskt tvingande men ska ses som rekommendationer till huvudmännen, att användas tillsammans med Skolverkets övriga stödmaterial för förskolan.
Bara 18,6 procent av småbarnsgrupperna klarar riktmärkets tak på 12 barn. För fyra–femåringarna finns ingen nedbruten statistik men tittar man på samtliga barngrupper var den genomsnittliga storleken 16,7 barn 2015 (16,9 året innan).
– Så visst är det en bit kvar till riktmärkenas spann på många ställen, säger Magdalena Karlsson.