Det är tisdag eftermiddag och jag har bild med ett gäng sexor. Alla jobbar på utom en elev som sitter och funderar. Jag frågar om hon behöver hjälp. Det behöver hon inte men däremot har hon en fråga som hon vill ha svar på. Varför ska man lära sig om bild i skolan? Varför är det så himla viktigt?
Plötsligt stannade jag upp och tänkte till. Ni vet det där ögonblicket, likt en uppenbarelse, när man inser att en elev faktiskt har tänkt till en extra gång om ens ämne och kommit en bit längre …
Detta var givetvis ett utmärkt tillfälle för hela gruppen att få vara med och besvara hennes fundering. Självklart hade vi pratat om ämnet bild förr, vad som bedöms och vilka kunskapskrav vi har att jobba med. Vi hade pratat om förmågorna som tränas: skapa, kommunicera, analysera och presentera, men just denna raka fråga »varför bild?« hade inte förr kommit upp. När vi gemensamt kom fram till att man i bland kan behöva kommunicera med andra medel än ord och text lös min fundersamma elev upp.
Tillsammans i klassen kunde vi fylla en hel whiteboardtavla med positiva saker om bildämnet. Tankar som att man lär sig om färger, hur de fungerar och påverkar, man lär sig att jobba med olika material, tränar på samarbete, utvecklar fantasin, lär sig nya ord och begrepp, får se på konst och film, lär sig om konstnärer, får analysera och jobba med händerna, fötterna, munnen, tankarna, huvudet, själen … Eleverna kunde också se kopplingar mellan olika ämnen och konstaterade att bild faktiskt genomsyrar de flesta ämnen. Som bildlärare är detta precis det jag vill försöka få fram hos mina elever. Att de ska fundera, försöka förstå och göra kopplingar mellan olika ämnen. Då får vi ett lärande som ständigt pågår oavsett vad schemat säger att de ska lära sig just här och nu. Och en högre måluppfyllelse.
När jag ser tillbaka på min egen skolgång kan jag bara konstatera att det är synd att ingen gav mig de rätta verktygen eller möjligheten att utvecklas inom bildämnet. Så inrutat och torftigt och inte var det någon som brydde sig om vad vi elever hade för tankar om bild och skapande. Inte heller gavs utrymme för egen kreativitet. Nej, här klipptes det efter mallar och om man hade tur fick man en ritbild av flourtanten när hon kom på besök.
Så för att återkoppla till min fundersamma elev om varför bildämnet är så viktigt i skolan svarar jag »för att alla ska få samma förutsättningar till att uttrycka sig och få ta plats!«
Josefine Andersson