Arbetsvillkoren för lärare i musik- och kulturskolan är dåliga. Lärarförbundet vill att de blir bättre. Men när förbundet utser Bästa musik- och kulturskolekommun finns inga kriterier om villkor med.
Hälften av musik- och kulturskollärarna har det senaste året funderat på att byta jobb. Det framkommer i Lärarförbundets enkät.
Arbetsmiljön för lärare i kommunala musik- och kulturskolan är dyster: hälften har funderat på att byta jobb - av drama/teaterlärarna så många som 64 procent. Nära var tredje har delade arbetsdagar med obetalda håltimmar, mer än en tredjedel uppger att deras arbetsbelastning har ökat de senaste tre åren, framförallt på grund av administ-ration och dokumentation. Till detta ska läggas att över hälften har problem med trötthet och förslitningsskador; av danslärarna har sex av tio förslitningsskador. Allt detta enligt en enkät som Lärarförbundet har gjort med medlemmar inom kulturskolan.
– Den här situationen är förstås allvarlig, särskilt att så många har funderat på att byta jobb. Vi vill att kulturskolan ska få statlig styrning och att alla kommuner ska bli skyldiga att ordna en kulturskola, säger Patrik Ribe, ombudsman på Lärarförbundet.
Han berättar att Lärarförbundet just nu arbetar fram nya politiska förslag kring kulturskolan, som beräknas vara klara i slutet av oktober. Sedan länge driver förbundet frågan att kulturskolan borde få ökad statlig styrning och reglering. Att så många lärare uppger att de har funderat på att byta yrke, i kombination med att en tredjedel av lärarna i kulturskolan i dag, kommer att gå i pension inom tio år, gör situationen i stort sett ohållbar i ett längre perspektiv. Om alla kommuner tvingas ha en kulturskola, tror Lärarförbundet på en kontinuitet för verksamheten. Då blir det statlig styrning och uppföljning, en diskussion om verksamhetens kvalitet och en jämförbarhet mellan kommuner. Den nationella kulturskoleutredningen, som ska redovisas senast 31 oktober, har bland annat i uppdrag att föreslå åtgärder för hur försörjning av lärare i musik- och kulturskolan ska säkras i framtiden.
– Lärarförbundet vill bland annat att de som arbetar i kulturskolan och saknar lärarexamen ska ingå i VAL-projektet för att få behörighet, säger Patrik Ribe.
Enkäten visar vidare att så många som 27 procent har delade arbetsdagar, det vill säga obetalda håltimmar mitt på dagen.
– Delade arbetsdagar är inget vi förespråkar, säger Patrik Ribe, vi vill att alla lärare ska ha bra villkor och vi påpekar detta när vi träffar politiker. Vi har förstås också träffat Monica Lindgren som gör kulturskoleutredningen, och fört fram våra åsikter till henne.
Marianne Eriksson är medlem i Lärarförbundets referensorgan för kulturskolan och lärare på Kulturskolan i Luleå, som av kulturministern har lyfts fram som en förebild.
– Ja, vi har en bra kulturskola och samarbetar väldigt mycket med grundskolan. Vi är avgiftsfria sedan många år och lärarna trivs här, det är sällan någon slutar och vi har ett brett politiskt stöd med en avsiktsförklaring från kommunfullmäktige.
Marianne Eriksson tycker att det mest anmärkningsvärda med Lärarförbundets enkät är att endast 57 procent har heltidsanställning.
– Jag tror att om man bara jobbar på sena eftermiddagar och kvällar, då orkar man inte jobba heltid. Man kan ju inte ha något socialt liv då.
Hon önskar att fler kulturskolor skulle ha ett mycket bättre samarbete med grundskolan. I Luleå har kulturskolan och grundskolan samarbetat bland annat om musikaler, ukuleleskola, ämnesövergripande projekt.
Hon tror att arbetsmiljön måste bli mycket bättre på kulturskolorna om man vill rekrytera personal och för att personalen ska stanna kvar. Hon hoppas att kulturskoleutredningen ska föreslå att det blir obligatoriskt för alla kommuner att ha en kulturskola och att staten får i uppdrag att utbilda lärare mot kulturskolan – det uppdraget har aldrig funnits.
– Jag är också orolig över att kulturskollärare halkar efter ännu mer lönemässigt, den statliga satsningen på löner är vällovlig eftersom alla pengar som satsas på skolan är bra – men den gäller inte kulturskolan.
Annika Dzedina