I höst blev 3 382 personer antagna till förskollärarutbildningar runtom i Sverige. Nu satsar regeringen på ytterligare 200 utbildningsplatser nästa år.
Regeringen satsar i sin budget på en utbyggd förskollärarutbildning med 200 extra nybörjarplatser från och med år 2017. Det är mindre än vad lärosätena skulle vilja ta emot, de har varit beredda att bygga ut med cirka 750 fler förskollärarstudenter per år. Regeringens utbyggnad av förskollärarutbildningarna är en del i en större satsning på sammanlagt 970 nya lärarutbildningsplatser nästa år.
Fram till år 2021 kommer förskollärar- och lärarutbildningarna att byggas ut med totalt 3 600 platser. 750 av de platserna hamnar i Stockholmsregionen, varav Stockholms universitet får 415.
– Det är välkommet och bra att regeringen hörsammat lärosätena i Stockholmsregionen. Nu vidtar ett arbete för att se till att Stockholms universitet på bästa sätt kan möta det stora intresse som finns för lärar- och förskollärarutbildningarna, säger Clas Hättestrand, prorektor vid Stockholms universitet.
En annan nyhet i regeringens budget är kompetensutveckling för förskollärare. Regeringen tillför 15 miljoner kronor i höstbudgeten för att inkludera förskollärare i de nationella skolutvecklingsprogrammen och därmed möjliggöra mer kompetensutveckling, framför allt genom kollegial fortbildning. Ytterligare 6 miljoner kronor ska enligt budgeten gå till läslyft och språkutveckling i förskolan.
Genom satsningar på kompetensutveckling hoppas regeringen också kunna locka tillbaka utbildade förskollärare som lämnat yrket. Andra förskolesatsningar i budgeten är ökade anslag för maxtaxa och mer resurser till ”samverkan för bästa skola” där förskola och förskoleklassen ingår. Beslut i frågan om obligatorisk förskoleklass skjuts däremot på framtiden.
Vad gäller den stora satsningen på 10 ”välfärdsmiljarder”, där skola och förskola ingår, är det ovisst hur stor del som kommer förskolan tillgodo eftersom det är upp till varje kommun att fördela pengarna.
Text: Elisabeth Brising, Maria Nöjd